Wabi sabi inspiraation lähteenä

Otin Japanin matkalle matkalukemiseksi kirjan wabi sabista. Työssä oli ollut kiirettä ja stressi painoi, joten kaipasin lomalle rauhallista luettavaa, jonka oppeja pystyi hyödyntämään vielä loman jälkeenkin.


Puutarhaan liittyvää wabi sabia on vaikea määrittää, mutta se on onnellisuutta ja kauneutta, yksinkertaisista, epätäydellisistä ja luonnon muovaamista asioista kuten ruostuneista ja kuluneista tavaroista, sammaloituneista, ajan kuluttamista kivistä tai yksinkertaisista esineistä.

Kirjan mukaan puutarhan hoito tai koiran kanssa lenkkeily metsässä on täysin yhtä rauhoittavaa kuin meditaatio, joten matkan jälkeen aloin ahkerasti töiden jälkeen tehdä pieniä puutarhatöitä ja tosiaan olo oli rentoutuneempi illalla nukkumaan mennessä.


Japanista tarttui mukaan selkeän kurinalaiset, hyvin hoidetut puutarhat, missä jokaisella kasvilla on oma paikka ja tila - mikään kasvi ei ollut päässyt valtaamaan pihaa vaan lähes kaikki oli kauniisti leikattu tai muuten pidetty siistinä. Vaikka annetaan luonnon muovata asioita, kasvit eivät saa rehottaa valtoimenaan. Wabi sabin mukaan kasveilla pitää olla tilaa eikä niitä tulisi olla liikaa, mikä pätee myös sisustamiseen. Vanhaa kunnioittaen ei aina tarvitse ostaa tilalle uutta huonekalua.

Japanilaisessa puutarhassa korostuu selkeys ja huolellisuus.

Kotiin saavuttuani aloin soveltamaan wabi sabin oppeja omassa puutarhassani. Siirsin kasveja eri paikkoihin ja purin kokonaisen betonisen istutusaltaan, jonka olin rakentanut syksyllä. Onneksi kelit olivat sateiset, joten kasveja pystyi siirtämään, toisin kuin tämän hetkisten helteiden aikana.

Vanha kivimuurinen istutusallas (oikella) sai siirtyä muualle istutuslaatikon tieltä.

Istutuslaatikko on tehty vanhoista terassilaudoista.

Istutusaltaan tilalle rakensin takapihan vanhoista terassilaudoista uuden pienemmän istutuslaatikon. Vanha raudoitusristikko sai uuden elämän laatikon taustalta, kun köynnökset kasvavat sitä pitkin. Laatikossa olevia kasveja ei myöskään koira pääse tuhoamaan. Sen mielestä on nimittäin jostain syystä mukavampi loikoilla kasvien päällä kuin nurmikolla...


Osan kasveista siirsin maahan ja reunustin alueen maahan kaivetuilla kivillä ja kuorikatteella. Näin kasvit saivat enemmän tilaa ympärilleen ja tämä sopi mielestäni paremmin pihan tyylin. Kaivamalla kivet maahan ruohonleikkaus nopeutuu, koska kivien yli voi helposti leikata.Vielä lopuksi siistin terassin vieressä olevan alueen kuorikatteella ja poistin osan levinneistä kasveista, jotta jokaisella on tilaa kasvaa. Kuorikatetta kannattaa laittaa noin 8 cm kerros, jotta se estää rikkaruohojen kasvamista paremmin.


Rentouttavaa loppuviikkoa!


Sanja

 Suomi, Helsinki | gardenlifestyle@outlook.com

.

© All content owned 2019 by Garden Lifestyle. All rights reserved.