top of page

Vesiaihe pihalle tai terassille?


Jos haluaa vesiaiheen pihalle, niin minkälainen se voisi olla? Esittelemme tässä postauksessa erilaisia toteutuksia.


Syvähköt altaat

Vuosia sitten kun Sirpan pihalle tehtiin koristeallas valikoima ei ollut kovin laaja. Siihen aikaan altaat olivat melko samankokoisia, kovamuovisia ja epämääräisen mallisia. Jos halusi jotain erilaista, vaihtoehtona oli allasmuovi, jonka pakkasenkestävyydestä ei ollut varmuutta. Lopulta allas toteutettiin yhdistämällä kaksi kovamuovista koristeallasta ja rakentamalla niihin johtava puro allasmuovista.


Piha on tasainen, mutta silti haluttiin vesiputous, joten se rakennettiin liuskekivilaatoista, joista ylin on ison kiven päällä. Ison kiven viereen padottiin pienempiä kiviä. Liuskekivet aseteltiin kivien päälle portaiksi, joita alas vesi virtaa. Vesi kiertää kiven päältä liuskekiviä alas puroon, sieltä altaaseen, altaasta toiseen ja ylös kiven päälle.


Altaat ovat n. 80 cm syviä, joka on minimisyvyys, jos haluaa istuttaa altaaseen syvän veden koristekasveja. Syvemmässä altaassa allaskorissa (1.vyöhykeellä) asusti monta vuotta vaaleanpunainen lumme. Se vietiin useampana vuonna naapurin kellariin talvehtimaan, kunnes eräänä vuotena se unohtui altaaseen. Silloin huomattiin, että lumme talvehti myös altaassa, vaikka yleensä sanotaan, että syvyyden pitää olla noin yksi metri.


Koska puutarhan osa on itämainen, rakennettiin alun perin silta pyöreistä puista ja maalattiin punaiseksi. Myöhemmin Sanja rakensi puron yli vievät pitkospuut. Ne ovat edelleenkin paikallaan, mutta alkavat rautasillan luota, joka löydettiin Hankkijalta.



Matalat altaat

Jos ylläoleva tuntuu liian perinteiseltä, niin Tuin Idee puutarhamessuilla Hollannissa esiteltiin erilaisista materiaaleista toteutettuja vesiaiheita. Osan niistä voi rakentaa itse allasmuovista, osa vaatii erillisen altaan.



Pelkistettyyn puutarhaan tai terassille sopii graafinen allas. Altaita voi olla yksi tai useampia, eikä niiden tarvitse olla syviä, jos ei halua altaaseen syvässä vedessä viihtyviä kasveja. Matalaan altaaseen voi yhdistää koristekiviä, ruukkuja ja heiniä. Vettä täytyy kuitenkin aina välillä vaihtaa, koska se likaantuu tai sinne tippuu roskia. Toinen vaihtoehto on hankkia pumppu, joka kierrättää vettä, mutta se edellyttää jo syvempää allasta. Terassille voi myös hankkia ruukun, jonka vesikasvit pitävät puhtaana.


Tai sitten voi sijoittaa kosteikkokasveja sisältävän ruukun matalaan vesialtaaseen. Upea kierrevihvilä tarvitsee kostean kasvupaikan ja ruukussa sen multa säilyy koko ajan kosteana. Vesi seisoo eikä ole kirkasta, mutta se ei haittaa, koska tumman altaan pohja reagoi veteen ja värjääntyi heti ruosteiseksi.



Keinotekoinen suo

Koiranomistajalle ehkä mahdoton idea on Tuusulan asuntomessuilla kohteessa 4 toteutettu keinotekoinen suo. Vaikka ekologisuus,sekä hyönteisten ja kasvien hyvinvointi on tärkeää, niin muta-altaassa onnellisena polskuttelevan koiran puhdistus ei ehkä tee omistajasta kovin onnellista. Suo voi kuitenkin olla todella kaunis - alla olevat kuvat eivät ole Tuusulasta, vaan Japanin Hakonen suopuutarhasta, jota olemme esitelleet aiemmassa postauksessa.



Jos miettii koiran ja omistajan näkökulmaa, niin paras allas voi olla koiranallas.



Aurinkoista viikonloppua!

Sanja & Sirpa


bottom of page