Tumpelon esikasvattajan kokemuksia turvekiekoista ja sammalnapeista

Maaliskuun alussa Hesarissa kerrottiin uusista kylvötavoista. Jutussa esiteltiin turvekiekkoja, sammalnappeja, kivivillakuutioita ja kookos kiekkoja. Helposti innostuvan mielenkiinto heräsi heti ja seuraavan kerran rautakaupasta tarttui mukaan myös muutama turvekiekko ja sammalnappi. Koska keittiöremontti oli täysillä menossa, ei ollut aiemmin aikaa kokeilla niiden toimivuutta, mutta viime viikonloppuna päätin ryhdistäytyä ja kokeilla, miten siemenet niissä esikasvavat.

Olen jo vuosia sitten luovuttanut ja jättänyt esikasvatuksen todellisille viherpeukaloille; minulla yleensä siemenet joko kuivuvat mullassa tai turveruukut homehtuvat. Viime kesänä innostuin raita- ja keltajuurista, jotka olivat mainioita sekä grillattuina, että salaateissa. Puutarhamessuilta ostin sekoituksen, jossa oli raita-ja keltajuuria ja lisäksi muutamia muita siemenpusseja, sekä "makean" raparperin juuren. Ensimmäinen yllätys olikin, että suurin osa siemenistä, eivät kaivanneet esikasvatusta (sinällään ei mikään yllätys, koska harvoin niihin esikasvatettaviin enää haksahdan...).

Biolanin turvekiekot ja pienoiskasvihuone näyttivät jotenkin toimivimmilta ja aloitin niistä.

Kasvihuoneessa oli sopivat pyöreät syvennykset, joihin kiekot aseteltiin. Sitten pohjalle 1-2 cm vettä. Turvekiekot turposivat ja sitten siemeniä kylvämään. Ei kuitenkaan liian kovakouraisesti, koska jos siementä yritti tunkea turvekiekon sisään, niin kiekko alkoi murenemaan. Istutin latva-artisokan, rosmariinin ja paprikan siemeniä, kasvihuoneen kansi kiinni ja ikkunalaudalle aurinkoon.

Seuraavaksi vuorossa olivat sammalnapit. Ne tuntuivat pysyvän paremmin kasassa, koska niiden ympärillä oli ohut suojaverkko, Ne eivät myöskään kostuneet yhtä märiksi kuin turvekiekot. Onko se hyvä vai huono, jäi nähtäväksi. Sammalnappeihin kylvin laventelin siemeniä. Olen usein yrittänyt kylvää laventelia avomaalle, mutta ilman tuloksia. Koska Hesarin mukaan siemenet itivät huomattavasti paremmin turvekiekoissa ja sammalnapeissa, niin ainakin kannattaa kokeilla.


Lehden mukaan turvekapselit pysyivät paremmin kasassa, mutta minulla on päinvastaisia kokemuksia, sammalnapit olivat selvästi tukevampia, eivätkä murentuneet yhtä helposti kuin turvekiekot.

Puutarhamessuilta Hollannista olin ostanut makean raparperin taimen Nyt se oli aika laittaa esikasvatukseen, koska pussissa se ajan mittaan vain kuivuisi ja raparperipenkki ulkona oli vielä jäässä. Googlasin samalla Red Champagne lajikkeen, jota kyllä saa Suomestakin, ja siitä sanottiin, että se on vähemmän kirpeä kuin muut raparperit - se siitä makeudesta. Mielenkiinnolla odotan, miltä se maistuu ja onko se sama raparperi, joka minulla jo ennestäänkin on raparperi penkissä jo useita vuosia....


Olin kauppareissulla ostanut muutaman narsissin ja päätin lopuksi vielä kokeilla miten ne toimisivat vedessä. Pesin juuret huolella, leikkelin niitä siistimmiksi ja laitoin sipulit tippaan vettä. Aluksi ne tuntuivat nuokkuvan, mutta piristyivät hetken kuluttua.

Nyt on melkein viikko mennyt, mitä tästä kaikesta jäi käteen? Narsissit voivat hyvin ja raparperin lehdet ovat jo muodostuneet. Pienimuotoisten kasvihuoneiden kansissa tuntuu olevan kosteutta, niin ettei kylvöksiä ole tarvinnut kastella. Latva-artisokan taimi turvekiekossa on jo parin sentin mittainen, mutta viereiset kiekot vihertävät kevyesti homeen peittäminä. Sammalnapit näyttävät kuivemmilta - olisivatko liian kuivia? Muut siemenet vaativat useamman viikon itämisajan, kerron myöhemmin lisää kokemuksia..


Aurinkoista viikonloppua!


Sirpa


22.3 laittelin tänään lisää siemeniä itämään ja huomasin, että nimet olivat lipsahtaneet väärinpäin. Eli Biolanin sammalnapeissa ei ollut pussia ympärillä, ne olivat kosteampia ja hajosivat herkemmin, kun taas turvekiekot ovat kuivia ja pussissa.


0 kommenttia

 Suomi, Helsinki | gardenlifestyle@outlook.com

.

© All content owned 2019 by Garden Lifestyle. All rights reserved.