top of page

Tasojen puutarha - vierailu rinnepihalla

Rinnetontti voi olla käytön kannalta haasteellinen. Katso kuinka asiaa on lähdetty ratkomaan

vantaalaisessa omakotitalossa.


Rinne reunustaa sisäänkäyntiä

Jo tielle, ennen kuin astuu edes portista sisään, näkyy siisti ja hyvinhoidettu rinne, jonka tuijat on millin päälle leikattu ja kivien rakoset viimeistelty valkoisella soralla. Vaikka puutarha on kuulemma kesällä kauneimmillaan, riittää siellä nytkin paljon nähtävää.



Asukkaiden muuttaessa aikoinaan taloon, oli se eri värinen ja rinne täynnä kukkia. Perennoja on vuosien varrella runsaalla kädellä karsittu ja havuja lisätty. Kun talvella istuu lämpimällä lasiverannalla lammastaljalla päällystetyssä tuolissa, voi ihailla kivien, lumen, jään ja havujen vaihtelua.


Uudehkoja ostoksia on alla näkyvä riippalehtikuusi, joka on istutettu rinteeseen tuivioiden keskelle. Lehtikuusi ja tuivio ovat sikäli outoja havuja, että lehtikuusi tiputtaa neulasensa ja tuivio muuttuu ruskeaksi talvella. Kevään tullen ne taas vihertävät uudelleen.



Keskipiha

Talo on rakennettu puoleen väliin rinnettä. Pihaan on saatu lisää käytettävyyttä jakamalla se eri tasoihin. Keskipihalla talon toisessa päädyssä on sisäänkäynti ja toista päätyä reunustaa terassi kahdella tasolla. Siellä viihdytään ylemmän tason oleskeluryhmässä tai alemmalla tasolla grillin ääressä ruokaillen.


Kesällä kaikkea ympäröi kukkaloisto, nyt kasveista moni valmistautuu jo talvihorrokseen. Välillä on pohdittu, pitäisikö terassin alatasoa laajentaa kukkapenkin tilalle tasoa ylemmäksi, jolloin toinen osa olisi mahdollista kattaa. Kukkapenkki löytäisi uuden paikan ison nurmikentän alueelta. Saa nähdä, mitä ensi kesä tuo tullessaan.



Muurikivi-istutusalueet ja yläpiha

Tämän kesän työn tulosta ovat muurikivistä rakennetut istutusaltaat ja niitä yhdistävät kiviaskelmat. Ne tuovat pihaan rakennetta ja kerroksellisuutta.



Muurikivialueiden yläpuolella on nk. yläpiha. Sen käyttötarkoitus odottaa vielä kypsymistään. Ideoita on palloteltu, mutta tuleeko sinne terassi, palju, poreallas vai jotain muuta, jää nähtäväksi. Nyt siellä särmin varjossa voi lököillä riippukeinussa piilossa katseilta. Aidan viereen on kesällä lisätty istutusalueita ja uusia kasveja. Siellä näkyy viimevuotisen terassihortensian valkoinen kukka.



Alapiha

Ruokailun jälkeen tai muuten vaan, on kiva astella betonisia pyöreitä askelmia pitkin hetkeksi lepäilemään alapihan kivikko-alueelle, joka rajautuu hyötypuutarhaan. Kivikko-alueen kaksi lepotuolia odottavat tulijaa. Betonirenkaiden näppärä idea on, että niiden keskelle voi laittaa ulkotulia valaisemaan hämärtyvää iltaa kääriytyessään lämpimään torkkupeittoon.



Ihanaa viikonloppua!


Sanja ja Sirpa

bottom of page