• Sirpa

Talven juhlakausi alkaaMarraskuussa alkaa perheessämme talven juhlakausi, koska on isänpäivä ja kahdet syntymäpäivät ja hollantilaiseen tapaan juhlimme vielä aikuistenkin syntymäpäiviä. Isänpäivä on ensi sunnuntaina ja perheessä on riskiryhmäläinen, joten tarjoilut täytyy suunnitella terassille ja toivoa parasta = lämmintä ja aurinkoista ilmaa.


Siirsin jo monet kasvit ruukuista maahan talvehtimaan, mikä on sääli, koska ilmat jatkuvat lämpiminä, ja terassia koristavat monin paikoin vain karisseet lehdet. Toisaalta keltaiset lehdet ovat upeita ja värien ilotulitus tuntuu vain jatkuvan. Luin jostain, että syysvärien sävyt riippuvat siitä, kuinka paljon aurinkoa kasvi on saanut tai miten ravinteikas maaperä on. Punainen väri tarkoittaa paljon aurinkoa ja vähän ravinteita, kun taas keltainen väri on vähemmän aurinkoa, mutta enemmän ravinteita. Tietysti eri kasvit värittyvät eri tavoin.Osa puutarhasta on jo "paketissa". Pohdin viikko sitten, mitä tehdä lehtikuusen miljoonille neulasille, jotka karisevat valkoiselle kiveykselle. Pitäisikö unohtaa valkoiset kivet ja hyväksyä se, että niiden päällä alkaa kasvaa sammalta. No, päätimme vielä kerran yrittää, ja peittelimme valkoiset kivet kateharsolla. Saa nähdä kuinka tämä ratkaisu toimii. Ainakin harsot kestivät jo yhden tuulisen päivän ja ovat edelleen paikallaan.Onneksi osa kasveista kuten pronssisarat, tuijat, keijunkukka ja alppiruusu talvehtivat istutusaltaissa, joten ne koristavat vielä terassia. Myös yksivuotinen keijunmekko kukkii vielä täysillä. Oranssi "nimetön" kasvi on kukkinut koko kesän ruukussa ja on keijunmekon lisäksi yksi ensi kesän varmoista kesäkukkahankinnoista.Pampaheinän siirsin jo maahan, mutta leikkelin sen punertavia koristeellisia varsia isoon pulloon, joka koristaa istuinryhmää. Taustalla ruukussa on heinä, jota en onneksi vielä ole ehtinyt siirtää ruukusta pois.Kokeilin koristella kakkua ruusun terälehdillä, joita vielä löytyy puutarhasta.

Onneksi on luvattu lämmintä ilmaa, joten ehkä istumme terassilla lampaantaljoilla vuoratuissa tuoleissa torkkupeittojen alla. Onhan tämä poikkeuksellinen vuosi!Mukavaa viikkoa,


Sirpa