top of page

Sammaleen poisto nurmikosta



Puutarhaamme reunustaa kaksi upeaa lehtikuusta, joiden miljoonat neulaset varisevat ennen talvea. Vaikka niitä kuinka haravoisi ja imuroisi, neulaset tiivistyttävät ja happamoittavat maan, ja nurmikko sammaloituu. Mitä on tehtävissä?


Hyvinvoiva, vihreä nurmikko

Haravointi


Aloitin keväisen urakan haravoinnilla kuten kaikki kotipuutarhurit. Tämä vaihe tuli tehtyä jo muutama viikko sitten ja voit vaan arvat kuinka paljon pieniä, pehmeitä neulasia kertyi yhdessä kuolleen ruohon kanssa..


Sammaleen poisto

Markkinoilla on sammaleen poistoon tarkoitettuja tuotteita, mutta periaatteessa kalkki ajaa saman asian. Ero on hinnassa ja vaikutusajassa, sammalta poistavat tuotteet vaativat lyhyemmän vaikutusajan. Meillä mennään edullisemmalla puutarhakalkilla, jonka ehdin juuri levittää ennen lumen tuloa ja nyt se imeytyy nurmikkoon sopivasti lumen sulaessa. Sammal ei aina johdu maan happamuudesta, mutta meidän tapauksessamme lehtikuusen neulaset happamoittavat maaperää.



Ilmaus


Seuraavaksi nurmikko ilmataan eli viillellään täyteen reikiä, ettei ruoho tukehtuisi vaan nurmikon juuret saavat vettä, valoa ja ilmaa. Jos sinulla on pieni piha, voit hyvin ilmata nurmikon talikolla, mutta isompi piha vaatii tehokkaammat välineet: joko ilmainharavan tai ruohonleikkuria muistuttavan ilmaimen. Ilmain on täynnä teräviä veitsiä, jotka viiltelevät ja katkovat sammaleen juuret. Suomessa ilmauksesta ei kuule kovinkaan paljon, mutta Hollannissa se on puutarhanhoidon perussettiä. Ilmain tietysti löytyy joka talon tarvikevarastosta.... Siellä ei myöskään riitä, että ilmaimella ajellaan nurmikko kertaalleen yhteen suuntaan, vaan tarpeen mukaan kahteen tai kolmeen kertaan eri suuntiin. Tämä onnistuu parhaiten kostealla säällä maanpinnan jo kuivettua, niin ettei sammal tartu ilmaajan teriin.


Haravointi ja hiekoitus


Ilmauksen jälkeen on tuloksena ainakin meillä pupussikaupalla irrallista sammalta ja ruohoa, joka haravoidaan pois (jos laitteessa itsessään ei ole näiden keräystä). Sen jälkeen maahan levitetään reilusti hiekkaa, joka haravoidaan syntyneisiin reikiin. Jos sammalta on ollut niin paljon, että nurmikkoon on syntynyt isoja aukkoja, niihin ripotellaan ruohonsiemeniä.


Lannoitus


Myöhemmin, kun nurmikko on päässyt kasvuvauhtiin, ripotellaan lopuksi vielä lannoitetta.



Tämä on tämän hetken karu todellisuus ja ylhäällä olevaan kuvaan on vielä matkaa, joten lähdenpä katsomaan, olisiko sopiva aika ilmaamiseen...


Aurinkoista viikonloppua,


Sirpa


bottom of page