top of page

Sadonkorjuun aika - ihana stressi

Vilskettä on viimeaikoina riittänyt: omenat ja luumut kypsyvät ja tippuvat puista, pensasmustikat ja boysenmarjat kypsyvät asteittain, ja ne on poimittava päivittäin aronian marjojen odottaessa pääsyä mehumaijaan. Aika on rajallista, koska töissäkin täytyy käydä...



Mehumaija on käynyt kuumana aronioiden, raparperien ja luumujen poristessa mehuksi. Välillä on käsi palanut tai lattia lainehtinut, mutta se on ollut vaivan arvoista. Aromikas aronia mehu ei ole pelkästään hyvää, vaan myös superterveellistä! Mehusta saa näppärästi maukkaan jälkiruoan sekoittamalla joukkoon chian siemeniä. Tein myös hilloa, vaikka netissä varoitettiin kitkerästä sivumausta. Siellä suositeltiin sekoittamaan omenoita joukkoon tai lisäämään alkoholia pehmentämään kitkeryyttä. Koska kaapissa oli sopivasti pullo viskiä avattuna, lorautin sitä hillon joukkoon. Toimii.



Kaiken muun vilskeen keskellä unohdin pitää silmällä kesäkurpitsaa, joka oli yllättäen hurahtanut valtavan kokoiseksi nuijaksi. Sitä on siis tiedossa tänä viikonloppuna.



Viiniköynnöksiä kasvaa pihalla kolme, joista vanhin (n. 5v.) tuottaa runsaasti rypäleitä, kahden parivuotisen vasta aloitellessa. Rypäleet ovat hyviä sellaisenaan ja lehtiin voi kääräistä jauhelihaa kreikkalaisittain viininlehtikääröiksi. Jos satoa tulee runsaasti, täytyy alkaa miettiä, mitä muuta niistä voisi valmistaa vai täytyykö alkaa viininviljelijäksi...? Alun perin hankin köynnökset tuomaan Välimerellistä tunnelmaa terassin viereen.



Kaikkea ei tarvitse kasvattaa itse, tähän aikaan kaupan hyllyt pursuavat värikkäitä vihanneksia ja netin kautta voi tilata vihanneksia suoraan viljelijältä. Viime viikonloppuna lähimarketissa myytiin viikunoita edullisesti ja niitähän täytyi tietysti heti kokeilla.



Niistä valmistui maukas viikunasalaatti, jossa oli mukana ilmakuivattua kinkkua, loput viikunat keitin kanelin, inkiväärin ja sokerin kanssa hilloksi.


Lähimarketista löytyi myös uusi tuttavuus paksoi, jota käytetään paljon Aasiassa. Suosittelen! Se maistuu yhtenä wokkiruoan aineosana sienien, tomaatin ja sipulin kanssa.



Tänään hommat jatkuvat, syksyistä viikonloppua!


Sirpa




bottom of page