• Garden Lifestyle

Pioni - kukkien kuningasKun olin lapsi kotiimme johti pionien reunustama tie. Pionikuja oli myös ensimmäinen ja yksi tärkeimmistä elementeistä, jonka halusin omaan puutarhaani.


Polkua reunustaa nyt kahdeksan Sarah Bernhard rypästä, jotka ovat vuosien varrella kasvaneet runsaammiksi ja kukkivat juhannuksen aikoihin upein, näyttävin kukkasin. Varmasti yksi kesän kauneimmista hetkistä.

Nyt on ollut juuri se kesän kaunein hetki, mutta viikonlopuksi on luvattu kylmempää ilmaa. Jos se tarkoittaa tuulta ja sadetta, on suurin osa kukinnoista menetetty. Niinpä niistä täytyy nauttia nyt! Vaasit on täytetty pioneilla sisällä ja ulkona.


Ei turhaan sanota, että pionit ovat romanttisia tai kuvastavat aitoa rakkautta ja hyvinvointia.

Vuosi vuodelta pioneja on kertynyt lisää puutarhaan. Keväällä aina ensimmäisenä nuppunsa aukaisee Kaukasian pioni, yksi perinteisistä maatiaispioneista, lumoten yksinkertaisella kauneudellaan. Jos valitset eri lajeja, ne kukkivat eri aikaan.

Kiinassa pioneja on kasvatettu jo yli 1500 vuotta, aluksi rohtokasveina. Aikojen alussa villipioneja on ollut noin 26 eri lajia. Niitä on jalostettu ja nykyään hybridejä on satoja. Suurin osa niistä on Kiinan pioneja.


Pionit voivat elää pidempään kuin istuttajansa, yli sata vuotiaiksi. Jos haluat niiden kukkivan joka vuosi, valitse aurinkoinen paikka, hapahko ja läpäisevä maa, niin ettei pioneja tarvitse siirtää, koska ne eivät pidä siirrosta. (Olen kyllä siirtänyt omiani, eikä sillä ollut vaikutusta kukintaan, mutta ei kannata ehkä riskeeraa.. ) Juurakkoa ei saa istuttaa liian syvälle vaan n.2-5 cm maan pinnan yläpuolelle siitä, mistä silmut lähtevät.

Vaikka pionien sanotaan viihtyvän auringossa, eikä niiden ympärillä saisi olla kilpailevia kasveja, niin nämä upeat Kiinan ja tarhapioni yksilöt ovat jo vuosia viihtyneet ilta auringossa, isojen puiden juurella, muiden kasvien joukossa.


Puupioneja näkee erityisesti Aasiassa, mutta yhä useammin myös meillä. Puupioni voi kasvaa n. 1,5 - 2 metriä korkeaksi pensaaksi, jossa on upeat silkkipaperimaiset kukat. Aluksi puupioni hakee oikeaa rytmiä ja voi mennä muutama vuosi ennen kuin se kukkii, mutta sitä kyllä kannattaa odottaa.


Minulla puupioneja on ollut kahdessa paikassa auringossa ja puolivarjossa ja mielestäni puolivarjo on parempi paikka. Peittelin puupionin ensimmäisinä vuosina aina pakkaspeitteellä, mutta viime talven se sinnitteli vai pelkkä lumi peittonaan.

Kannattaa kokeilla - itse en taaskaan pystynyt vastustamaan kiusausta ja nyt valkoinen pieni puupionin alku etsii paikkaa puutarhasta...


Jos pioni-innostus iski ja haluat katsella lisää kauniita kuvia, niin vilkaise muutaman vuoden takaiset pioni ja asetelma postaukset.


Mukavaa viikonlopun jatkoa,


Sirpa


0 kommenttia

Garden

Lifestyle

+ Home

Garden

Lifestyle 

© All content owned 2021 by Rivin. All rights reserved.