top of page

Mitä siemeniä kesäksi?

Aiemmin esikasvatus ei ollut minun juttuni, siemenet joko mätänivät tai kuivuivat ruukuissa. Viime vuonna kokeilin esikasvatusta turve- ja sammalkiekoissa, ja yllättäen esikasvatus onnistuikin. Ehkä osasyynä oli etätyö, koska istuessaan taimien kanssa samassa tilassa näki, että ne kaipasivat vettä, tai istutukset oli helppo livauttaa terassille vahvistumaan auringonpaisteeseen.



Mielenkiintoisia kokeiluja

Hyvistä kokemuksista innostuneena tilasin siemenpusseja nettikaupasta. Yleensä ostan värinokkosen ja suosikkini keijunmekkoköynnöksen valmiina taimina, mutta nyt ajattelin kokeilla siemenestä kasvatusta. Lisäksi ruksin ostoslistaltani kolme pihalta hävinnyttä kasvia: morsiushunnun, tarhaillakkon ja hopeamarunan. Morsiushuntu loihtii kukkakimpusta kuin kimpusta ison ja näyttävän, tarhaillakko tuoksuu iltaisin hennosti keräten tuoksullaan perhosia, ja hopeamaruna on perenna, joka kukkii upeana, hopeanvärisenä pensaana

Olen aina halunnut puutarhaani vanhan perinnekasvin köynnöspinaatin (ei siis malabarinpinaatti), ja nyt kun se oli tarjolla, tietty se päätyi tilaukseen. Muita hyötykasvilöytöjä olivat: kesäkurpitsan Midnight-lajike, joka on kehitetty erityisesti ruukkuviljelyyn. Se on tarkoitus laittaa ruukkuun kesäkeittiön koristeeksi. Myös osana kesäkeittiötä ja ulkoruokailutilaa ajattelin kasvattaa ruukussa musta- eli palmukaalia, jonka tummat lehdet kasvavat palmumaisina jopa metrin korkuisiksi.



Itse tehty kasviseinäke

Muiden tavallisempine salaattien lisäksi itse tehtyyn vihannesseinäkkeeseen on tulossa maukkaat mizuna, tatsoikaali ja komatsuna vihannessinappi . Kasvimaalle tilasin kähäräendiviinin, josta oli viime vuonna erittäin hyvää kokemusta. Aavistuksen kirpeänä salaatti ei kelvannut kaneille, jäniksille, eikä ötököille, vaikka ne vierailivatkin kasvimaalla.


Nämä olen hävittänyt pihaltani

Silmään sattui myös kasvien siemeniä, joita en enää eroon päästyäni hankkisi. Upeat, tummat unikot leviävät ollen herkästi alttiita härmälle. Ukon- tai tummatulikukka kasvattaa valtavat juuret ja karistaa tuhansia siemeniä ympäriinsä, niin että hävitettynäkin vuosien kuluttua pienia alkuja vielä löytyy pihasta. Lapsille ja eläimille vaarallisia ovat huippumyrkyllinen, englantilaisista puutarhoista tuttu, ihana sormustinkukka ja ihon pahasti polttava mooseksenpalavapensas.



Kerrankin olin ajoissa tilaukseni kanssa, niin että saan varmasti, mitä haluan. Vaikka on hyvä ulkoilukeli, kannattaa uhrata hetki aikaa ensi kesän suunnittelulle.

Rentouttavaa viikonloppua,


Sirpa

bottom of page