• Garden Lifestyle

Loman viimeinen viikko


Loman viimeinen viikko hujahti ohi. Paljon oli suunnitelmia, kun lomautus ja loma alkoivat -iso osa niistä toteutuikin. Suunnitelmiin tuli kuitenkin muutos, kun loman keskelle pamahti keittiön vesivahinko; uuden astianpesukoneen oven tiivisteet vuotivat. Vakuutus korvaa rahallisen menetyksen, muttei valtavaa määrää ylimääräistä työtä. Kaksi viikkoa elettiin kuin tehtaassa, kun lattian kuivatuslaitteet pitivät meteliä yötä päivää. Välillä oltiin muutama päivä huilimassa mökillä ja sitten taas takaisin "tehtaaseen". Onneksi löytyi viimeisenpäälle tekijät, jotka latoivat uuden lattian huolellisesti sovitussa ajassa. Lattiaremontti valmistui viime viikon tiistaina ja viimeisetkin tavarat olivat paikallaan torstaina. Illalla otettiin rennosti ja syötiin rapuja.Vaikka toisaalta vähän ahdistikin ajatus töiden alkamisesta maanantaina, niin onnellisena mietin mahtavaa kesää ja mitä kaikkea on saatu aikaiseksi! Joitain muutoksia olemme jo esitelleet aiemmissa postauksissa, mutta terassin laajennus ja siihen liittyvät maa-/kivityöt ovat vielä vaiheessa, niistä myöhemmin.


Lauantai kului siirrellessä hiekkaa, betoni- ja valkoisia koristekiviä, mutta sunnuntaina piti jo alkaa rauhoittua, nauttia loman viime hetkistä ja viettää aikaa perheen parissa.Päivällä nautittiin "aitoa" hollantilaista omenapiirakkaa. Omenoita on taas tulossa ihan hirveä määrä ja perheen miespuolinen, hollantilainen jäsen teki niistä omenapiirakan. Hollantilaiset harvoin leipovat itse piirakoita tai kakkuja kuten Suomessa, vaan ne yleensä ostetaan leipomosta tai leivotaan valmisjauheista. Holland Home välittää ruokia ulkomaille niitä kaipaaville hollantilaisille ja sieltä on peräisin meidänkin valmistaikinajauheemme. Periaatteessa murotaikina, johon on lisätty kanelia, neilikkaa ja inkivääriä (piparkakkumausteita). Lisätään omenoita ja rusinoita päälle runsaasti. Ihanaa nautittuna ulkoterassilla kermavaahdon, kahvin tai itse tehdyn raparperimehun kanssa.Illalla perhe kokoontui yhdessä syömään ja halusin hyödyntää ruoan valmistukseen mahdollisimman paljon puutarhan antimia. Tomaatit, paprikat, chilit ja kesäkurpitsat antavat odottaa itseään, mutta Suomessa harvinaisempi, Hollannista ostettu endiviinisalaatti kasvaa kohisten kasvimaalla. Endiviini on sikurien sukua, joka sopii esim. rucolan kanssa salaattiin, koska ei ole niin vahvan makuinen kuin sikuri. Parasta siinä on, ettei se kelpaa ötököille, kun samaan aikaan viereiset lehtikaalit ovat pelkkiä reikäisiä harsoja. Ensi vuonna täytyy istuttaa samettikukkia samaan istutusaltaaseen lehtikaalin kanssa, koska ei riitä, että voimakkaalle tuoksuva minttu on viereisessä laatikossa.


Tilli ja kurkkuyrtti (purasruoho) koristavat lohikakkua. Kurkkuyrtti on yksivuotinen, mutta siementää niin, että yleensä se on monivuotinen. Kiva myös jääpaloissa tai kakun koristeena.


Lopuksi vielä omenaraparperihilloa, sekä mascarponea ja kreikkalaisesta jogurttia koristeltuna omana puutarhan pensasmustikoilla.


Vinkki: koska en halua käyttää harsoa, johon linnut voivat jäädä kiinni, poimin pensasmustikat aamuisin ja/tai iltaisin, kun marjat hieman alkavat värittyä. Laitan ne lautaselle valkoinen puoli ylöspäin ja päivän tai yön aikana ne yleensä kypsyvät valmiiksi.Nyt meni jo kolmas päivä töitä. Työkaverit ovat loistavia, ahdistus hävisi ja tuntuu kuin ei koskaan olisi poissa ollutkaan.


Mukavaa viikkoa,


Sirpa

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki