• Garden Lifestyle

Kesä näkyy jo puutarhassa

Palatessani parin päivän työmatkalta tuntui, että luonto on räjähtänyt vihreäksi poissa ollessani. Viikonloppu oli kylmä ja sateinen, eikä ulosmeno innostanut, mutta sadekuurojen välissä kävin tutkimassa, miltä puutarhassa näyttää.

Japaninruusukvittenin sävy on upean tumman lohenpunainen. Sen pitkät, kulmikkaan oloiset ja piikikkäät oksat ovat täynnä pieniä ruusumaisia kukkasia. Se on päärynän sukulainen ja tekee syksyllä kovia, muhkuraisia hedelmiä, jotka sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja pektiiniä. Olen joskus yrittänyt tehdä niistä hilloa, mutta maku oli mielestäni aika mauton. Luin hollantilaisesta lehdestä, että mm. Espanjassa japaninruusukvittenin hedelmistä tehdään herkullista hilloketta, jota syödään vuohenjuuston kanssa - ehkä tänä syksynä…?

Mahonia on helppo kasvi, jonka tummat, kiiltävät lehdet muistuttavat mistelin lehtiä. Syksyllä lehdet värittyvät punaisen ja oranssin sävyillä. Kukat ovat huikean kirkkaan keltaiset.


Istutan tulppaanin sipuleita muutaman vuoden välein, koska osa sipuleista vain häviää parissa kesässä, jos niitä ei nosta ylös ja istuta syksyllä uudelleen. Tekemistä on tarpeeksi ilman sipuli- rumbaakin, joten olen istuttanut myös kasvitieteellisiä eli botaanisia tulppaaneja. Ne kukkivat ja lisääntyvät vuodesta toiseen, mutta ovat aika pienikasvuisia.


Erilaisten tulppaanien lisäksi keväällä puutarha täyttyy laukoista, jotka ovat vasta nupulla. Niiden ja tulppaanien lehdet ovat lehtokotiloiden herkkua.

En tiedä onko kesän kauneinta aikaa, kun omena-, kirsikka- ja luumupuiden kukkapilvet täyttävät puutarhan vai onko se juhannuksen aikoihin, kun pionit puhkeavat upeaan kukkaan? Miten sinun mielestäsi?

Jos olet kukkapilvien kannattaja ja haluat nähdä upeita kirsikankukkapilviä Soulista, niin kuvia löydät täältä.


Kukkapilvien lisäksi nyt kukkii myös uskomattoman kaunis mangolia. Pienen magnoliapuun ylimmät oksat paleltuivat muutama vuosi sitten, mutta alaoksat ovat sinnitelleet pakkaspeiton alla jo pari vuotta ja tänä vuonna kukkivat ensimmäistä kertaa.


Mukavaa helatorstaita,


Sirpa

0 kommenttia