• Sanja

Keittiöstä kodinhoitohuoneeksi

Muutimme puolitoista vuotta sitten 80-luvun loppupuolella rakennettuun kotiin, joka oli melkein kokonaisuudessaan alkuperäisessä kunnossa. Työtä on riittänyt sisätilojen ja puutarhan kunnostamisessa. Talvella olemme saaneet sisäprojekteja edistettyä hyvin, ja nyt huone kerrallaan alkaa näyttää valmiilta. Kodinhoitohuone oli enää maalausta vaille valmis ja tällä viikolla sain sen seinät viimeisteltyä. Ihanaa, kun taas yhden asian voi ruksata pois tehtävälistalta. Tosin lattialle emme ole vielä tehneet mitään, koska siihen menee vähän enemmän aikaa, joten se saa odottaa parempaa hetkeä.James seuraa minua aina kuin hai laivaa, joten oli tietenkin asettunut taas kuvan keskipisteeseen...


Kodinhoitohuoneen kaapistot olivat täysin alkuperäisessä kunnossa, kun muutimme asuntoon. Kaappien jaottelu ja toimivuus eivät myöskään oikein sopineet meidän perheemme tarpeisiin. Jääkaappi uusittiin ja siirrettiin tilan toiseen päätyyn. Ikkunan alle asennettiin laatikostot ja nurkkaan vaatetanko silitettäville vaatteille.Halusimme, että kodinhoitohuone toimii myös osin eteisen jatkeena: siellä säilytetään kaikki takit ja kengät, sekä koiran tarvikkeet. Purimme siis vanhat kaapistot ja tilalle asennettiin vanhat hyväkuntoiset keittiökaapit. Alunperin ajatus oli ollut asennuttaa koiralle pesupiste, mutta se olisi vaatinut erityisen luparumban taloyhtiön kanssa, joten luovuimme ajatuksesta.


Ikkunan vastakkaiselle seinälle asennettiin kapea kylpyhuoneen kaappi, johon saa kengät nätisti hyllyille. Kylpyhuoneeseen tarkoitettu kaappi kestää hyvin kosteutta, joten se ei hätkähdä, jos laittaa kosteat kengät hyllylle. Jääkaapin taakse jäi pieni tila, johon olisi mahtunut kaappi. Päädyin laittamaan sinne vaaterekin, jolla sain hyödynnettyä tilan paremmin.Keittiökaapit sopivat sattumoisin täydellisesti meidän pieneen kodinhoitohuoneeseemme, joten ne kannatti hyödyntää. Muokkailimme hieman keittiökaappien alkuperäisiä funktioita paremmin kodinhoitohuoneeseen sopivaksi. Esimerkiksi uunikaapistosta tuli kaappi takeille, laatikosto sai alleen pyörät ja saarekkeen puulevystä tehtiin työtasot.


Kodinhoitohuoneen muoto oli myös haasteellinen: tila on kapea ja ahdas, sekä ikkunan alla on iso patteri, minkä eteen ei voinut asentaa kalusteita. Voidaksemme ottaa myös patterin edustan käyttöön, päädyimme asentamaan pyörät ison laatikoston alle. Nyt laatikostoa voi liikutella, patterille jää tilaa ja tarvittaessa laatikoston voi siirtää sivuun, jolloin tasoa voi käyttää työpöytänä.


Uunille ja mikrolle tarkoitettu kaappi muutettiin takeille sopivaksi lisäämällä kaappiin tanko henkareille.Uusi kodinhoitohuone on nyt ollut käytössä kesästä asti ja toiminut hyvin. Osassa laatikoissa on jopa vielä tilaa, mikä kertoo meillä siitä, että säilytystilaa on tarpeeksi.


Ihanaa viikonloppua!


Sanja